Kocieuszy | wegański styl życia: Lista niewegańskich składników w żywności

Lista niewegańskich składników w żywności

14:49

W nawiasach podane są angielskie nazwy dodatków. 
Znak # wskazuje, że istnieje także inny - syntetyczny, pochodzenia roślinnego lub mineralnego rodzaj danej substancji lub jej źródło o tej samej nazwie. 
 
  • Albumina (ang. albumen/albumin) otrzymywana z białka jajek; zastosowanie: czynnik wiążący
  • Sardele (ang. anchovy) to małe rybki, które często występują w sosie Worcester, dodatkach do pizzy i jako składnik gotowych dań; zastosowanie: intensyfikują smak potraw
  • Galareta otrzymana z mięsa lub ryb (ang. aspic savoury jelly); zastosowanie: substancja do glazurowania różnych produktów
  • Gotowane poślednie (ang. brawn boiled meat, ears and tongue) części tuszy wieprzowej (głowizna, uszy, język); zastosowanie: składnik różnych produktów
  • Kazeina (ang. casein) główne białko krowiego mleka; zastosowanie: produkcja serów
  • Koszenila (ang. cochineal), E120, barwnik otrzymywany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti
  • Olej z wątroby dorszy (ang. cod liver oil) i innych ryb; zastosowanie: dodatek do żywności
  • #Kolagen (ang. collagen), składnik tkanki łącznej, po gotowaniu otrzymuje się żelatynę; zastosowanie: skórki do wędlin i produkcja kosmetyków
  • Witamina D3 (ang. cholecalciferol) otrzymywana z lanoliny lub olejów rybnych; zastosowanie: witaminy i dodatki do żywności
  • Stopiony tłuszcz zwierzęcy (ang. dripping); zastosowanie: do smażenia
  • #Kwasy tłuszczowe (ang. fatty acids) kilka różnych dodatków (En) jest pochodnymi kwasów tłuszczowych
  • Żelatyna (ang. gelatin/e) substancja otrzymywana w wyniku gotowania resztek zwierzęcych (skóra, ścięgna, wiązadła lub kości itp.); zastosowanie: wyroby cukiernicze, ciasteczka, kapsułki, żelki, filmy fotograficzne, główki zapałek
  • #Gliceryna (ang. glycerin(e)/glycerol), E422, klarowny bezbarwny płyn, który otrzymuje się ze zwierzęcego tłuszczu, syntetyzuje z propylenu lub otrzymuje na drodze fermentacji cukrów; zastosowanie: rozpuszczalnik substancji smakowych, poprawia teksturę, środek utrzymujący wilgotność; na skalę przemysłową jest najczęściej produkowana z tłuszczów roślinnych!
  • Karuk (ang. isinglass) to bardzo czysta postać żelatyny otrzymywana z pęcherzy pławnych pewnych ryb, szczególnie jesiotrów; zastosowanie: klarowanie napojów alkoholowych, galaretki
  • #Chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki
  • Laktoza, czyli cukier mleczny (ang. lactose or milk sugar); zastosowanie: wypełniacz tabletek, środek słodzący, "nośnik" dodatków smakowych stosowanych szczególnie w produkcji chrupek.
  • Tłuszcz/smalec (ang. lard fat) otaczający żołądek i nerki świń, owiec i bydła; zastosowanie: kulinarne
  • #Lecytyna (ang. lecithin), E322, substancja tłuszczowa znajdująca się w tkance nerwowej, żółtku jajka, krwi i innych tkankach; otrzymywana na dużą skalę z ziarna sojowego, orzeszków ziemnych i kukurydzy; zastosowanie: emulgator stosowany do wypieków i wyrobów cukierniczych
  • #Luteina (ang. lutein), E161(b) barwnik o intensywnym żółtym kolorze, występuje w żółtku jajka; otrzymywana na dużą skalę z nogietka; zastosowanie: barwienie żywności
  • Oleina (ang. oleoic oil) ciekła frakcja tłuszczu otrzymywana na drodze prasowania łoju bydlęcego na zimno; zastosowanie: produkcja margaryny
  • #Estrogeny (ang. oestrogen) żeńskie hormony płciowe ekstrahowane z jajników krów i moczu ciężarnych klaczy; zastosowanie: kosmetyki, suplementy stosowane przez kulturystów, kremy hormonalne
  • #Podpuszczka (ang. rennet) ekstrahowana z żołądków cielęcych; zawiera enzym, który powoduje zsiadanie się mleka, zastosowanie: wytwarzanie serów i deserów ze zsiadłego mleka
  • Pszczele mleczko (ang. royal jelly) pokarm dla pszczelich larw, dzięki któremu rozwija się królowa; zastosowanie: dodatek do żywności
  • #Inozynat sodu (ang. sodium 5'-inosinate) występuje w sposób naturalny w mięśniach; otrzymywany z resztek ryb; zastosowanie: substancja intensyfikująca smak
  • Szelak (ang. shellac) E904, wydzielina owadów; zastosowanie: do glazurowania owoców, czekoladek itp., składnik pomadek chroniących usta i past polerujących.
  • #Stearynian (ang. stearate) sól kwasu stearynowego; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
  • #Kwas stearynowy (ang. stearic acid), E570 kwas organiczny otrzymywany ze stearyny; zastosowanie: dodatek do żywności; na skalę przemysłową jest najczęściej produkowany z tłuszczów roślinnych!
  • Sadło/łój (ang. suet) tłuszcz stały otrzymywany z nerek bydlęcych i owczych; zastosowanie: kulinarne
  • #Testosteron (ang. testosterone) męski hormon płciowy; zastosowanie: suplementy dla kulturystów
  • #Witamina A (ang. vitamin A)  (retinol) otrzymywana z rybiego tłuszczu lub żółtek jajek; zastosowanie: dodatek do żywności, kosmetyki; na skalę przemysłową jest najczęściej produkowany syntetycznie!
  • Serwatka (ang. whey) otrzymywana z mleka po usunięciu kazeiny i większości tłuszczu; produkt uboczny przy produkcji serów; zastosowanie: produkcja margaryny, herbatników, chrupek, środków myjących 

Źródło: http://www.wegetarianski.pl/podstrona/index.php?dzial=kosmetyki&artykul=31



Więcej składników wraz z przyporządkowanymi im numerkami E możemy znaleźć na stronie food-info.net.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Dziękuję bardzo za listę! Mi na pewno bardzo ułatwi to życie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna lista i z całą pewnością sporo osób czerpie z niej korzyść. Brawo Ty!

    OdpowiedzUsuń