Jeśli szukasz soku z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także skarbnica witamin. Warte uwagi jest zwłaszcza duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]