Oświata Tematyka żywnościowa

Czy można nauczyć się food pairingu?

Szukasz więcej informacji dotyczących food pairing? Zajrzyj na warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/

Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych połączeń aromatów, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą dań, które pozornie kompletnie do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co ważne, pysznych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, jak również pojawienie się na rynku niedostępnych dotychczas w Polsce produktów spożywczych. Dzięki temu chociażby zestawienie egzotycznych owoców z mięsem rzadko już dziwi. Ci, którzy zagustowali w niespotykanych fuzjach smakowych częstokroć inicjują własne doświadczenia i na własną rękę próbują jeszcze bardziej niezwykłych kombinacji. Żeby te aczkolwiek dały pozytywne rezultaty, warto najpierw wyposażyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – sztuka zestawiania ze sobą smaków

Chcąc, aby nasze kulinarne przygody istotnie okazały się źródłem ekscytacji i umożliwiały ujawnienie nowych smakowych przyjemności, trzeba postępować zgodnie z kanonami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są jedynie instrukcjami, których powinno się przestrzegać, by aromaty wiążą się w nietuzinkową, ale zgodną całość. Dobrze zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tak tytułuje się się umiejętność łączenia ze sobą smaków, które w ogólnym przeświadczeniu uchodzą za całkowicie do siebie niepasujące. Wszystkie wytyczne food pairingu są jednakże bardzo przemyślane i poparte szczegółową wiedzą z dziedziny biochemii, dotyczącą głównie zawartości danych składników w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o jedzeniu, ale również o napojach (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing polega na instynkcie oraz sporej fantazji

Do uprawiania food pairingu konieczne są duża fantazja oraz wyczucie, aczkolwiek to nie one okazują się kluczowe. O wiele bardziej jest istotna znajomość ilości poszczególnych substancji w komponentach potraw, jak również tego, jak reagują one z innymi składnikami. W związku z tym rozsądnym posunięciem będzie wzięcie udziału w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez zawodowego szefa kuchni – zwłaszcza, że podzielenie się niezbędną wiedzą trwa w przybliżeniu kilkanaście godzin.

Siedziba:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]