Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Jeśli chcesz kupić żurek staropolski w butelce, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – podstawowe różnice

Kiedy zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób nawet nie widzi głównych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, jakkolwiek warto zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla zdolności kucharza i jego indywidualne upodobania. Co jednakże da się wymienić to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej albo z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur gotowany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Nie trzeba przygotować samodzielnie bazy na barszcz biały i żur

Zrobienie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W sieci opublikowano wiele przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy apetyt np. na żur najdzie was bez ostrzeżenia, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym ugotujemy przepyszny barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]