Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną w worku foliowym, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest ważną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Witamina C i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kwaszonej kapuście?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych na skutek szukania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest sporo substancji, które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B5, B2). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. fosforu, błonnika pokarmowego i żelaza. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, wobec tego poleca się jego spożycie osobom pragnącym odchudzić się.
Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty
Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się w przystawkach do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Na surowo zwykle spożywa się ją w formie surówki z tartą marchewką i siekaną cebulką, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do krokiecików, pierogów i łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
Generalnie każda babcia ma swój przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania żywności na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich oraz dużych woreczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]