Kiszone warzywa kupisz na artmankiszonki.pl.
Kiszone warzywa są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.
Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych
Według historyków metoda zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu lub w solance, stosowana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, hamuje rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat temu była to najlepsza metoda, żeby przedłużyć okres zdatności do spożycia warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego przyjęła się tradycja produkowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od zarania swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie nie jest przesadzone. Cechują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na szkorbut. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z ziemniaków i kapusty.
Poza Polską kwaszonki smakują odmiennie
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo na całym świecie, również w Kanadzie i w USA, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodaj najbardziej lubianym uzupełnieniem hot-dogów, kanapek i hamburgerów. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, fasolkę szparagową oraz owoce (np. truskawki).
Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, bowiem zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony wedle standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak jak ten wyprodukowany np. w Japonii.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]