Oświata Tematyka żywnościowa

Czy można nauczyć się food pairingu?

Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych połączeń aromatów, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą dań, które pozornie kompletnie do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co ważne, pysznych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, jak […]

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?

Technika parzenia kawa w kapsułkach jest znana od końca lat 70-tych i powoli zdobyła sobie miliony zwolenników. Ten praktyczny system pozwala na zaparzenie napoju wysokiej jakości niezwykle prostą metodą – należy włożyć kapsułkę z kawą do zasobnika w ekspresie, dodać wodę do pojemnika i zaledwie po kilkunastu sekundach można rozkoszować się aromatycznym napojem. Kawy speciality […]

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Jakie można kupić zamienniki kapsułek z kawą Lavazza A Modo Mio?

Przedsiębiorstw wytwarzających kawę jest ogromna ilość, jakkolwiek Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX w. w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów nabył niewielki obiekt handlowy, gdzie prażono ziarna kawy oraz wyrabiano ich oryginalne kompozycje. Podbiły one błyskawicznie […]

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Kiszone warzywa są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji. Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych Według historyków metoda zabezpieczenia […]

Nasze porady Tematyka żywnościowa

Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?

Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop cukrowy? Wersja z 2 składników […]

Oświata Tematyka żywnościowa

Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?

Dzieci kochają pomagać w gotowaniu – przystrajać wypieki czy przynosić i wybierać składniki. Chcesz rozwinąć zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci uczy małych kucharzy niezależności Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć maluchy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. […]

Nasze porady Tematyka żywnościowa

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich […]

Tematyka żywnościowa

Jak przygotować herbatę rozgrzewającą?

Okres jesienno-zimowy sprzyja zachorowaniom, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Podstawowy wywar Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych indywidualnie. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany […]

Oświata Tematyka żywnościowa

Dobra kuchnia to Twoje hobby? Weź udział w kursach gotowania

Samodzielne przygotowanie posiłków we własnym domu ma mnóstwo plusów. Najważniejszym z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa z reguły znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z usług restauracji. Równie istotna jest także radość płynąca z przyrządzenia dania osobiście – szczególnie, gdy częstujemy nim domowników lub przyjaciół. Nie sposób nie […]