Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie […]
Tematyka żywnościowa
Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest ważną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność. Witamina C i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kwaszonej […]
Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je […]
Czy można nauczyć się food pairingu?
Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych połączeń aromatów, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą dań, które pozornie kompletnie do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co ważne, pysznych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, jak […]
Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?
Technika parzenia kawa w kapsułkach jest znana od końca lat 70-tych i powoli zdobyła sobie miliony zwolenników. Ten praktyczny system pozwala na zaparzenie napoju wysokiej jakości niezwykle prostą metodą – należy włożyć kapsułkę z kawą do zasobnika w ekspresie, dodać wodę do pojemnika i zaledwie po kilkunastu sekundach można rozkoszować się aromatycznym napojem. Kawy speciality […]
Jakie można kupić zamienniki kapsułek z kawą Lavazza A Modo Mio?
Przedsiębiorstw wytwarzających kawę jest ogromna ilość, jakkolwiek Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX w. w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów nabył niewielki obiekt handlowy, gdzie prażono ziarna kawy oraz wyrabiano ich oryginalne kompozycje. Podbiły one błyskawicznie […]
Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski
Kiszone warzywa są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji. Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych Według historyków metoda zabezpieczenia […]
Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop cukrowy? Wersja z 2 składników […]
Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?
Dzieci kochają pomagać w gotowaniu – przystrajać wypieki czy przynosić i wybierać składniki. Chcesz rozwinąć zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci uczy małych kucharzy niezależności Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć maluchy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. […]
Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje
Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich […]